Himalaya? - Reisverslag uit Pokhara, Nepal van Joost - WaarBenJij.nu Himalaya? - Reisverslag uit Pokhara, Nepal van Joost - WaarBenJij.nu

Himalaya?

Door: Joost

Blijf op de hoogte en volg Joost

28 Juli 2007 | Nepal, Pokhara

Erik en ik hebben een rondje gewandeld. 300 kilometertjes in 15 dagen. Door de himalaya. Zonder een meter asfalt te zien, zonder autos of getoeter. Trekken heet dat.

De Nepalese bergen zijn namelijk een beetje bijzonder. Als je door een vallei loopt heb je gewoon om de paar kilometer een dorpje. Maar je moet niet denken dat die door wegen verbonden worden. Alleen wandelpaden en hangbruggen. En zo wonen er dus hele dorpen op zes dagen lopen van de dichtsbijzijnde weg. Daar staat tegenover dat dat stelsel van paden en bruggen een stuk meer moeite kost om aan te leggen en te onderhouden dan onze vierbaanssnelwegen. Daar moet je toch respect voor hebben, dat dan weer wel.

In de dorpjes leven ze heel gezellig. Beetje op hun paardjes racen (zie foto) Twee keer per dag rijst met linzensoep eroverheen gegoten smikkelen. TV en telefoon (als het electriek het doet) maar weinig sanitair of fatsoenlijke huizen. Sinds 2005 is het helaas officieel verboden je vrouw vier dagen in de koeienstal te gooien als ze ongesteld is. En voor Nepalesen lijken toeristen de hoogste kaste, allemaal willen ze je van dienst zijn. In de hotelletjes brengen de dragers of gidsen van andere trekker ons ons eten.

En ondertussen loop je om de Annapurna heen (8091 meter, 10e berg op aarde) en langs Manaslu (8163 meter, 8e) en Dhaulagiri (8167 meter, 7e). Tussen de wolken door (het is wel regentijd) heb je werkelijk spectaculaire uitzichten. Om je heen sluipen de sneeuwluipaarden (maar daar merk je weinig van) blauwe schapen, yaks, lammergieren (winspan van drie meter!) en bloedzuigers laten zich wat vaker zien.

Natuurlijk is een mietig rondje van 300 km niet compleet zonder het oversteken van de hoogste voor trekkers toegankelijke pas ter wereld. 5416 meter hoog (slechts een lullige 600 meter hoger dan de Mont Blanc). Als je geluk hebt (en natuurlijk hadden wij dat) heeft het net gesneeuwd en hoor je links en rechts de lawines naar beneden komen. Met nog meer geluk loop je daar tussendoor en overleef je het hele avontuur gewoon.

Natuurlijk moet je wel goed aan de hoogte wennen, een acclimatisatiedag op 3500 meter, de volgende twee dagen maar een paar honderd meter omhoog. En dan in een keer over de pas en snel weer naar beneden. Anders krijg je hoofdpijn, wordt je misselijk, moet je overgeven, raak je buiten bewust zijn en ga je daarna dood. Maar dat overkomt maar enkele trekkers per jaar. Ik en Erik hielden het bij de hoofdpijn. Het was leuk. Moet je ook eens doen. Echt.

• 28 Juli 2007 - 13:00

Mauricio:

Gasten! Goed om weer eens wat van jullie te horen en te zien. Het ziet er allemaal heel mooi uit. Slapen in een varkensstal lijkt me trouwens de enige juiste plek voor jullie! Hier in Holland gaat iedereen maar op vakantie, blijf dus nog maar even weg! Tschuuuuuus!

• 28 Juli 2007 - 14:01

Bram:

Mooi hoor Joost en Erik wat een prestatie en belevenis, dat pakt niemand je meer af.

• 28 Juli 2007 - 15:58

Eveline En Rita:

wauw wat een tocht alleen al de foto's bekijken benam me de adem,maarja ik heb ook hoogtevrees ,geweldig wat een prestatie

• 29 Juli 2007 - 18:33

• 30 Juli 2007 - 10:43

Jim :

Klasse Joost,
    ik ben trots op je.
    Das een flink stukje hoger dan de 42 meter op Grand Cayman.

• 30 Juli 2007 - 14:43

Roel:

Tsjeeeeeeeeeee Joost, erg fanatiek man. Ik ben bijna trots op je ;)

• 01 Augustus 2007 - 09:45

Wessel:

vette shit auwe!

• 03 Augustus 2007 - 11:03

Marinko:

DIt is toch wel een van de stoerste dingen die je kan doen. Naast je vrouw 4 dagen in de koeienstal parkeren...

Maarre mooie plaatjes hoor!

• 03 Augustus 2007 - 22:51

Niela:

WAUW!!
    Spectaculaire foto's. kunnen ZO in NGC!
    Ik heb de Himalaya uitlopers vanuit een vliegtuig kunnen bewonderen, maar jij zit daar midden in. ik ben niet verder gekomen dan Kashmir. zie je ook beelden van 't hindoeisme?
    Je bent te benijden hoor.
    Groet mijn betovergrootouders, ze geven vast een cadeautje meer voor mij toch?(hihi). Heel veel specatulairs toegewenst, maar kom gezond en wel terug. Keep us informed!

PS:gebruik je onze malaria-tabletten nog?