Alles wéér anders
Door: Joost
Blijf op de hoogte en volg Joost
31 Augustus 2007 | Cambodja, Phnom-Penh
Voor mijn meest exotische vlucht ooit, van Vientiane naar Phnom Penh met Vietnam Airlines, krijg ik wel een stukje Hollandse degelijkheid onder mijn reet: een Fokker 70 ('The Red Baron' vloog ook in een Fokker), yeah baby!
En dus kom ik relaxed aan in een stad waar er geen enkele maand is waar het kwik gemiddeld onder de dertig graden komt. Ik hoorde dat het weer in Nederland ook geweldig was? ;)
De opvallendste (en meest oppervlakkige) verschillen met Laos? Je hoeft niet overal waar je binnen gaat (tempels, internetcafes, restaurants, hotels) je schoenen uit te doen. Hier gebruik je maar twee (Riel en Dollar) in plaats van drie (Dollar, KIP, Bath) munteenheden (waarom heet het een munteenheid als je alleen briefjes hebt?) door elkaar. En hier mag, ondanks dat er niet zo heel veel toeristen zijn, je om de vijf in plaats van om de tien meter zeggen dat je geen tuktuk hoeft. Lastig wordt misschien dat Khmer-personen maar tot 5 tellen. 6 is dus : vijf-een. 18 is Tien-vijf-drie. Ik probeer de kluts niet kwijt te raken. Dat wordt moeilijk.
Vooral de "Silver Pagoda" (foto's binnen helaas niet toegestaan) is kwel. 5000 tegels van puur silver (een kilotje per stuk) maken dit bijna het stoerste stukje grond in Azie, en een mooie toevoeging aan het paleis van de koning. Wie heeft er hier ooit op een vloer van puur zilver ter grootte van een basketbalveld gelopen?
PS Gezellige verhaaltjes over mijn ontmoetingen met de Rooie Khmer volgen spoedig, zeer spoedig.
PPS, voor zover ik weet is dit het eerste land waar ik op deze reis ben waarvan ik helemaal niemand ken die er ook geweest is, wie helpt mij uit die droom?
PPPS, zonder bezine in Cambodja? Don't worry. Elke paar honderd meter heb je een benzinestation. Nouja, bezinestation? Een buurtwinketje waar ze oude Pepsi-flessen hebben gevuld met brandstof, werkelijk in alle kleuren van de regenboog.
@ Teije: The horror... the horror!
@ Jim: Wijze spreuk, maar of ie uit het oosten komt? Volgens mij komt ie uit Maastricht.
@ Teije: The horror... the horror!