Auschwitz van Azie - Reisverslag uit Phnom-Penh, Cambodja van Joost - WaarBenJij.nu Auschwitz van Azie - Reisverslag uit Phnom-Penh, Cambodja van Joost - WaarBenJij.nu

Auschwitz van Azie

Door: Joost

Blijf op de hoogte en volg Joost

02 September 2007 | Cambodja, Phnom-Penh

Mijn hoog opgeleide lezersgroep weet natuurlijk alles van het vriendelijke Rode Khmer regime van Pol-Pot, die het briljant idee had een echte boerenstaat te stichten en alle banden met het verleden te breken. Bril? Jij moet wel slim zijn: dood! Ooit contact gehad met een buitenlander? Dood. Een aardige baan voor de revolutie? Dood. Een opleiding? Dood. Meer dan twee miljoen doden op een bevolking van ongeveer 7,5 miljoen...

De belichaming van dit alles: het ondervragings/martelkamp S-21 (foto) in Phnom Penh en de bij behorende Killing Fields van Coeung Ek. De Cambodjanen hebben op geen enkele manier geprobeerd dit subtiel aan de toeristen te laten zien.

17.000 mensen werden in S-21 ondervraagd. Wat niet daar stierf werd uiteindelijk 15 kilometer buiten de stad aan de rand van een greppel dood geslagen met ijzeren staven, hamers of gewoon een flink stuk hout. Heel macaber is de boom (foto) waar tegen men baby's dood mepte, met direct het massagraf er naast. Van de 17.000 gevangen hebben 7 het overleefd.

Door de gebouwen van S-21 lopen is ook super creepy. Foto's van mensen, ook zoals ze werden aangetroffen bij 'bevrijding' van het kamp door de Vietnamesen zijn heftig (foto). Ze hangen namelijk in de kamer waar ze genomen zijn, en in de kamer staat dan bijvoorbeeld ook nog het bed waaraan de (dode) gevangene op de foto vastgekluisterd is. Verder genoeg schilderijen (foto) die het martelen en ondervragen weergeven. Gemaakt door een van de 7 overlevenden. En een aantal schedels met klinische omschrijving waaraan de persoon in kwestie is overleden.

Het meest macabere is echter dat in de Killing Fields zelf de botten gewoon nog uit de grond steken (foto). En ik beloof: volgende keer een vrolijker bericht. Ik ga namelijk naar Angkor Wat! Wat? Angkor Wat! Wereldberoemd, echt.

• 04 September 2007 - 06:51

Jim:

Niet echt een plek om ff lekker te ontspannen.

• 04 September 2007 - 10:33

Rita En Eveline:

poe wat een ervaring niet lekker hoop dat de tempels je wat meer vreugde geven,brandt maar een wierookstokje namens ons

• 05 September 2007 - 12:54

Teije:

damn over horror gesproken :-|

• 05 September 2007 - 18:32

Erek:

Ik weet niet waar je allemaal mee bezig bent maar dit klinkt niet echt fris. Kom je snel weer naar huis...JOOST-DE-POOST. Je tas begint trouwens tot leven te komen. Misschien was het toch niet zo'n goed idee om die yak mee te nemen.

hayhay