Tico´s en Tica´s - Reisverslag uit Fortuna, Costa Rica van Joost - WaarBenJij.nu Tico´s en Tica´s - Reisverslag uit Fortuna, Costa Rica van Joost - WaarBenJij.nu

Tico´s en Tica´s

Door: Joost

Blijf op de hoogte en volg Joost

31 Maart 2008 | Costa Rica, Fortuna

Vier Hollanders zijn aangekomen, heelhuids zelfs, in Costa Rica. Het enige landje op aarde zonder leger. Verder hier te vinden: democratie (al jaren), de grootste chips fabriek op aarde (niet van lay´s maar van intel), negen vulkanen (momenteel slapen we naast de actiefste daarvan) en een kwart van het land is nationaal park.

Om mogelijke teleurstellingen te voorkomen (een van onze doelen is natuurlijk in een nationaal park veel bijzondere en gevaarlijke dieren spotten) zijn we eerst naar een dierentuin gegaan waar je alle (alhoewel de puma´s zich niet laten zien) dieren van Costa Rica alvast kan zien.

En tot nu toe, het is niet zo heel druk met toeristen hier, zitten we vooral tussen de Tico´s en Tica´s (dat zijn dus de lokalo´s, respectievelijk M en V). Vanavond echt naar de vulkaan, omdat die nog redelijka ctief is morgen we er niet op. hij verwoeste in 1986 drie dorpen, is voor het laatst in 2000 echt ionploft en gooit nu zeker al uur wat lava er uit. Wat vervelender is is dat er ook regelmatig pyroclastische stroompjes af komen, die kunnen een groepje toeristen in een keer wegvagen.

Een pyroclastische stroom of gloedwolk is één van de meest verwoestende effecten van een vulkaanuitbarsting. De golven bestaan uit vaste of halfvloeibare lava, gas, rotsen en as. Ze kunnen snelheden bereiken tot 150 km/u en hebben temperaturen die liggen tussen 100 en 800°C. Hun grootte kan variëren van enkele honderden kubieke meters tot enkele kubieke kilometers.

Morgen aan een kabelbaan door de toppen van de jungle heen vliegen. En dat allemaal bij prachtig weer, het leven is weer eens best zwaar.

• 04 April 2008 - 11:21

Bram:

Volgens mij wordt deze weblog door niemand meer gelezen, beetje reclame maken Joost !

• 05 April 2008 - 16:04

Eveline En Rita:

Lekker warm,neem wat barbuquespulletjes mee!

• 06 April 2008 - 12:45

Vali B.:

Erg cool!

Al een jaguar gespot?

Enjoy & groeten van de jaloerse docent in het zeeklimaatje.